Нашето мнение е, че всичко, което не е естествено, крие рискове, но най-важното, за да вземе човек решение за използването на едно или друго е да е информиран. Предлагаме Ви информация за аспартам или Е 951, както фигурира на етикетите на продуктите, в които се използва.
Аспартамът е изкуствено синтезиран подсладител, който е около 300 пъти по-сладък от захарта. Съставът му е:
- аспартат - аминокиселина;
- фенилаланин - аминокиселина и
- метанол.
Усвояването на аспартама става чрез всмукването му в тънките черва.
Метанолът се отделя от аспартама при температура над 30 градуса и се трансформира във формалдехид, който е смъртоносен невротоксин. Пределната (безвредна дневна доза) метанол е 8 мг. Метанолът се натрупва, така че трябва да се сумира от всички храни, които консумирате през денонощието. За пример в един литър безалкохолна напитка се съдържат около 500 мг – на повечето етикети е написано само, че съдържат аспартам, но не и количеството.
Аспартамът е разрешен за употреба в България за разлика от редица европейски страни и повечето от американските щати.
Аспартамът, известен още и като „сладка отрова”, води до главоболие, световъртеж, депресия, страх, безпокойство. "Успокояващото" е, че за да се стигне до критични нива в организма, аспартамът трябва да се натрупва около 20 години. Имайки предвид, че това е многомилионен бизнес, имаме определени резерви по отношение на тези срокове.
Световната здравна организация е забранила използването на аспартам за пилоти и капитани на кораби. Всеки може сам да прецени защо.
Ще повторим: Съставна част от аспартама е метанолът, който се отделя в дебелите черва. Там той се преобразува във формалдехид (формалин). Формалинът е доказан канцерогенен химикал. Постоянното поемане дори и на много ниски дози от формалдехид води до дефекти в имунната система, нервно-психическото равновесие, общо влошаване на здравето и други сериозни здравни проблеми.