В Ъ Г Л Е Х И Д Р А Т И


1. На вниманието на педиатрите:
Въглехидратите са незаменими за кърмачетата като източник на енергия. Ниското съдържание на въглехидрати може да доведе до прекратяване на метаболизма - хипогликемия и може да предизвика претоварване метаболизма на белтъците и мастите в организма на кърмачетата.
2. Да помним, че:
Майчиното мляко съдържа моно-, ди- и олигозахариди. Също така и глюкопротеини и глюкофосфолипиди. От въглехидратите преобладава лактозата – 90% със средна концентрация между 6 и 7 g/100 ml. По време на лактацията концентрацията на лактоза се увеличава, а олигозахаридите прогресивно намаляват, докато достигнат стабилни нива.
Олигозахаридите, които са с ниска концентрация в майчиното мляко, участват в различни функции, като:
инхибират адхезията на бактериите върху повърхностния епител;
предпазват от инфекциозни заболявания;
повишават развитието на бифидогенната флора в дебелото черво.
В адаптираните млека, също както и в майчиното мляко, в по-голямо количество преобладава лактозата. Така се препоръчва и от Международната асоциация.
3. Биологични ефекти върху кърмачето:
Като се имат предвид свойствата на лактозата като основен въглехидрат в майчиното мляко, в адаптираните млека, можем да отбележим следните ситуации:
способността на лактозата да стимулира храносмилателните ензими, които регулират нейния метаболизъм и резорбцията и;
способността на галактозата за формирането на галактоцереброзидозата, изключително важна за развитието на мозъка;
лактозата и галактозата благоприятстват наличието на кисело рН в червата, необходимо за формирането на млечна киселина. Наличието на кисело рН има два ефекта, които първо улесняват ферментацията (с лактобацилите и бифидобактериите), като унищожават гнилостната флора и служат за защита в развитието на патогенните бактерии и второ улесняват резорбцията на калция, магнезия и други двувалентни метали.
4. Клинични опити:
Съществуват различни научни опити върху смилателната способност на лактозата при кърмачетата в първата седмица от живота им. Новородените в термин и преждевременно родените имат ограничена способност за резорбция на лактозата. До това определение се е достигнало от многобройни изследвания и резултати от тестове.
Храносмилателната система на кърмачетата не е напълно развита и несъмнено съществуват незрели функции, които са причина за малабсорбция. При децата, родени преждевременно, съзряването и активността на тънкочревните ентероцити към реабсорбцията на лактозата може да не е пълна и така да се получи частично усвояване на лактозата. Така се стига до малабсорбция на минерали и на калций.
Ензимът, отговорен за усвояването на лактозата, увеличава своята активност към третия триместър на бременността, достигайки 5 пъти по-голямо съдържание. Следователно, преждевременно родените деца имат по-ниска способност за усвояване на лактоза в сравнение с нормално родените деца в термин.
При децата, родени в термин, е намерено, че малабсорбцията превалира с 25% при кърмачетата, хранени с майчино мляко и 31% при кърмачетата, хранени с адаптирани млека, които съдържат лактоза като единствен въглехидрат.
По-добра възможност за храносмилане на въглехидратните фракции в адаптираните млека за кърмачета дава включването на полимери на глюкозата. Използването на малтодекстрин например, оказва сериозно предимство като бърз смилателен ензим, лесна резорбция, минимално изменение на производните за възможна малабсорбция на въглехидратите и намаляване на осмоларитета.
Шулман и сътрудници са изследвали, че резорбцията на лактозата, като единствен въглехидрат, е ниска. По отношение на комбинацията лактоза – полимери на глюкозата или изолирани глюкозни полимери, резорбцията на лактоза се подобрява.
4.Продуктът :
Индикациите върху състава на въглехидратните фракции в млеката са много точно и ясно установени от ЕВРОПЕЙСКИТЕ НОРМИ, на които са подчинени правилата на избор на съставките на тези продукти. За млеката за кърмачета РД 72/1998 показва, че в състава им могат да се използват различни продукти, в които се намира лактоза и малтодекстрин.
От друга страна, ЕSPGНAN /Европейска асоциация на педиатрите гастроентеролози и нутриционисти/ препоръчва лактозата да бъде основния въглехидрат, а за допълнителни се препоръчват глюкоза и/или малтодекстрин.
По отношение състава на млеката за кърмачета, РД 72/1998 установява съдържание на захароза, фруктоза и мед, поотделно или свързани най-много 20% от общото съдържание на въглехидрати.
ESPGНAN като има предвид различните дизахариди, дава предимство на лактозата, а от полизахаридите дава приоритет на такива съставки, като малтодекстрина.
Въглехидратните фракции в БЛЕМИЛ ПЛЮС 1 ФОРТЕ и БЛЕМИЛ ПЛЮС 2 ФОРТЕ съвпадат напълно с препоръчаните от ESPGНAN.