Малко повече за шоколада

      Висококачественият тъмен шоколад съдържа само какаово масло, което е безобидно по отношение на холестерола и триглицеридите и се счита, че не увеличава сърдечно-съдовия риск. Същото не може да се каже за млечния шоколад и за шоколада с по-ниско качество.
Дори добрите шоколади обаче съдържат много захар, която може да причинява или обостря редица медицински проблеми (сърдечни болести, възпаления, смущения в имунитета, настроението, инсулиновата секреция, кариес, левкемия, гъбични инфекции, недостиг на редица важни вещества, остеопороза, затлъстяване и др.).
       Какаото е източник на вещества, родствени на тези в канабиса. Съдържа също стимуланти с антидепресантен и амфетаминоподобен ефект, което донякъде обяснява пристрастяването към шоколада.
      Оказва се, че какаото съдържа и високи концентрации от химическите елементи мед и олово. Повишените нива на мед в кръвта имат за последици варикозни вени, хемороиди, сърдечни заболявания, злокачествени новообразувания, негативно влияние върху количеството на важни за организма елементи като хром, молибден, никел, витамин С, сяра.
      Голямото количество мед в съчетание с понижената концентрация на хром увеличава риска от загуба на костно вещество и е отключващ фактор за някои възпалителни заболявания у предразположени хора (хронични възпаления на сливиците, ревматоиден артрит и други проблеми на имунната система).
      Понижавайки концентрацията на сяра в организма, високите медни нива са причина или утежняващ фактор за остеоартрити (шипове) и за влошаване на паметта и концентрацията.
      В диетата на съвременните хора, какаото е една от храните с най-високи нива на олово, което също може да причини и анемии. Много интересни са наблюденията на американските изследователи от Университета Корнел. Известно е, че оловото е химически елемент, чието съдържание в храните и околната среда се контролира заради вредните му ефекти върху човешкото здраве. Според учените при децата оловото забавя нервно-психическото развитие и влошава коефициента на интелигентност. Не случайно, преди пет години през 2006 година, американският регулаторен орган FDA (Агенция по храните и лекарствата) е намалила нормите за допустими концентрации на олово до една пета от предишните нива. Оказва се, че шоколадът има една от най-високите концентрации на олово сред често употребяваните храни. Лошото е, че при обработката на какаовите зърна количеството на оловото може да нарастне в зависимост от технологията и използваните материали.
      Изследователи твърдят, че оловото от шоколада е възможно да не се абсорбира изцяло от организма. Все пак обаче това е един аспект от въздействието на тази храна, който не е за подценяване. Традиционно черният шоколад е свързван и с редица положителни ефекти при възрастни с хипертония, повишени нива на "лошия" холестерол и други сърдечно-съдови проблеми.
      Както казахме в публикацията "Шоколади, вафли и други лакомства" - "... тези продукти в повечето случаи не съдържат кой знае какви количества полезни компоненти, които да компенсират вредите. Изключваме черния шоколад в умерени количества ..."
      Постоянно се публикуват резултати от изследвания за ползите от една или друга негова съставка. Винаги трябва да се помни обаче, че проучването на изолирани компоненти от комплексни продукти като храните не дава точна представа за общия ефект на цялото. Друг важен момент е, че често се цитират изводи от изследвания, спонсорирани от производители от съответния бранш, без това да е изрично споменато.
      В случая с шоколада също трябва да е ясно, че прекалената консумация води до вреди за здравето, били те непосредствени или отложени във времето.

/магистър фармацевт Теодора Зехирева/