Профилактика на ДИАБЕТ тип 2 при деца

      Лечението на диабет тип 2 и при децата, както при възрастните, започва с промени в начина на живот - редовно физическо натоварване всеки ден, намаляване на времето прекарано пред телевизора и компютъра, обсъждане на менюто на цялото семейство с диетолог, така че да се осигурят необходимите хранителни вещества за развитието на болното дете и в същото време да се намали телесното тегло, когато е необходимо. Драстичните диети не са препоръчителни - важно е да се намали приемът на калории (особено от мазнини и прости въглехидрати).
     
     Ако диетата и засиленият двигателен режим не успеят да върнат нивата на кръвна глюкоза в норма, се пристъпва към лекарствено лечение. Храните, които са препоръчителни за диабетичноболните са полезни за доброто здраве на всички хора - изобилие от пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни (хляб, макарони, мюсли), умерени количества нетлъсто месо, яйца, млечни продукти. Трябва максимално да се ограничи консумацията на колбаси, консервирани храни и изобщо всичко с високо съдържание на сол, хидрогенирани растителни мазнини, консерванти, оцветители и ароматизатори.
  1. Зеленчуци - нискокалорични са, съдържат важни хранителни вещества и фибри. Присъствието им в достатъчни количества в менюто на диабетиците редуцира приема на прости въглехидрати (които увеличават нивото на кръвната глюкоза) и наситени мазнини (които увеличават инсулиновата резистентност). Препоръчително дневно количество - четири - пет порции (една порция = половин купичка сготвени или 1 купичка сурови зеленчуци). Със зеленчуците, съдържащи скорбяла - картофи, царевица, грах - трябва да се внимава, поради по-високата им калоричност.
  2. Плодове - имат същите предимства като зеленчуците - ниско съдържание на мазнини, ниска калоричност, важни хранителни вещества и фибри и най-важното - много антиоксиданти, които защитават нервите, очите и сърцето. При диабетиците не се препоръчват повече от 3 - 4 порции дневно. За предпочитане са целите плодове, тъй като много от полезните съставки и най-вече фибрите се съдържат в кората, семките и плодното "месо". При изцеждане тези компоненти се губят, а остават повече захар и калории.
  3. Бобови храни (варива) - най-добрият източник на диетични фибри, които удължават чувството за ситост и възпрепятстват рязкото покачване на кръвната глюкоза след ядене. Могат да се добавят във всяко ястие. Ако са от консерва, трябва да се изплакнат с вода.
  4. Зърнени храни - мюсли за закуска е най-добрата възможност да се набавят повече фибри. Проучванията показват също, че хората, които започват деня си с мюсли, ядат по-малко през останалата част от деня. Ползата се увеличава с добавянето на плодове.
  5. Риба - добър източник на протеини и заместител на другите меса. Мазните риби (сьомга, скумрия, риба тон) са най-добрият източник на Омега-3 мастни киселини, които се грижат за чистотата на кръвоносните съдове. Диабетиците често имат високи нива на триглицериди и ниски на "добър" холестерол. Омега-3 мастните киселини подобряват и двата показателя. Препоръчва се консумация на риба поне два пъти седмично.
  6. Пилешки гърди - с малко мазнини и калории те са практически храна-чудо. За разлика от другите видове месо съдържат по-малко наситени мазнини, които увеличават "лошия" холестерол и затрудняват поддържането на постоянни нива на кръвна захар. Сто-грамова порция пилешки гърди без кожа съдържат само сто и четиридесет калории и три грама мазнини. Пуешките гърди са с още по-малко количество мазнини и калории.
  7. Ядки - съдържат полезни за сърцето мазнини, за които се смята, че помагат по-лесно да се контролира кръвната захар. Богати са и на витамин Е - антиоксидант, който защитава клетките и предотвратява уврежданията ма очите и нервите. Други плюсове са наличието на фибри и магнезий в ядките, които помагат в поддържането на нормални нива на кръвната захар. Според някои теории умерените количества ядки помагат и при диети за отслабване, но трябва да се консумират с мярка, защото са калорични. Термичната обработка намалява тяхната полезност.
  8. Зехтин - стои в центъра на здравословната за сърцето Средиземноморска кухня. Намалява инсулиновата резистентност. Може да се ползва за готвене, да се добавя към салати и ястия, дори да се поръси върху парче хляб. Една супена лъжица зехтин съдържа сто и двадесет калории - не бива да се прекалява с него.
  9. Кисело мляко - внася протеини и калций в организма. Някои диетолози смятат, че храните с високо съдържание на този минерал улесняват отслабването и пречат на развитието на инсулинова резистентност. Добър избор са нискомаслените кисели млека, към които може да добавите пресен плод, пшенични зародиши и други полезни храни.
/магистър фармацевт Теодора Зехирева/