Захранване с млечни продукти. Яйца


Специалистите по детско хранене препоръчват прясното краве мляко да се въведе в менюто на детето след 12-ия месец. В кравето мляко се съдържат 3-пъти повече протеини и минерали в сравнение с кърмата, но пък е бедно на желязо, витамини А, С, Д и цинк. Затруднява храносмилателната система на бебето, защото има високо съдържание на протеина  казеин. Препоръчва се кравето мляко да се въведе в менюто на детето след навършване на първата годинка. Заради нуждата от мазнини за детския организъм нискомаслените млека не са подходящи за консумация до 2 годишна възраст на детето. След това може да изберете мляко със средно ниво на масленост, а ниско маслените можете да въведете след 5-ата годинка. Въвеждането на прясното краве мляко под формата на кремчета и сладкиши може да стане след 10-ия месец.

Кога се въвежда киселото мляко?

Специалистите препоръчват да започнете запознаването на бебето с млечните продукти иманно с него. Може да се въведе след 7-ия, 8-ия месец, но задължително се консултирайте с педиатър.

Кога се захранва детето с извара?

Въвежда се постепенно преди сиренето. Започва се с половин чаена лъжичка като постепенно се увеличава количеството, така че до 9-ия месец да достигне до 40 грама. Това количество се задържа до първата годинка. След въвеждане на изварата се въвежда и сиренето от началото на 9-ия месец.

Как се въвежда маслото?

То е е един от първите млечни продукти, които се въеждат в менюто на бебето от 5-ия, 6-ия  месец заедно с въвеждането на пюретата. При деца предраположени към алергии се въвежда след 8-ия месец. Първоначално се въвежда по 1 грам и постепенно се увеличава на 4-6 грама за едно денонощие.

Обобщение на схемата на въвеждане на млечните продукти:

6-7 месец извара, масло
8-9 месец кисело мляко, бяло саламурено сирене
12-ти кашкавал
12-14 месец прясно мляко

Въвеждането на млечните продукти трябва да става внимателно и постепено, особено при деца с данни за алергия към лактозата.

Въвеждането на яйца

Кокошите яйца са богати на много хранителни вещества. Яйцето е силен алерген и по тази причина много специалисти препоръчват въвеждането му да бъде след 10-ия, 12-ия месец. При деца с хранителна алергия се въвеждат в по-късна възраст. Ако няма данни за такава и детето до момента приема новите храни без проблем, яйцето може да се въведе след навършване на 7-ия месец, като се започва с четвъртинка от твърдо сварен жълтък.