Захранване с месо


Месото е богато на пълноценни белтъчни съставки. Съдържа минерални вещества, сред които желязо, което предпазва детето от анемии, витамини от групата В, които имат важна роля при образуването на кръвните клетки.

От кога да въведете месото в менюто на детето?

Месо
5-6 месец - пилешко, телешко, заешко, агнешко, пуешко.
7-8 месец- свинско, шунка


Месото се въвежда след като бебето е усвоило плодовете и зеленчуците. Най-ранно това става между 5-ия и 6-ия месец. При захранване след 6-ия месец, въвеждането на месото трябва да се отложи с 2 месеца. Препоръчва се в началото да се предложат по-леки меса, като пуешко, заешко или пилешко. Количеството, което се предлага за първи път е половин чаена лъжичка. Ако всичко е наред и няма данни за реакции от страна на детето, на следващия ден дайте 5 грама или една чаена лъжичка. До седмица количествто се увеличава постепенно до 5-6 чаени лъжички или 25-30 грама. Специалистите препоръчват месото да се въведе с вече познат продукт, например картофи, ориз или морков. По-добре е да започнете с готови месни пюрета.

Примерно дневно количество месо
6-7 месец - 15 гр дневно
7-8 месец- 30 гр дневно
9-10 месец- 40 гр дневно
11-12 месец - 50-60 гр дневно

Детето вегетарианец

Ако детето отказва да яде месо, трябва да уважим избора му. Децата още от кърмаческа възраст умеят да различават различните вкусове или вкусът се определя от мама. Доказано е, че децата вегетарианци се развиват нормално, растът нормално и достигат до нормален ръст. Вегетарианството има и положиелни страни. Ако вашето бебе е избрало да бъде вегетарианец, уважете избора и му осигурете нужния хранителен режим, съобразен с предпочитанията му. В хранителния режим на децата вегетарианци трябва да се включат плодове и зеленчуци богати на желязо, витамини от групата В и протеини.