Захранване с риба и морски продукти


Рибата е източник на висококачествени белтъчнини. Съдържа мастни киселини, главно омега- 3, които спомагат за развитието на главния мозък, зрението, имунната и кръвоносната системи. Богати са на флуор и йод, както и на витамини от групата на В, витамин А, витамин Д и Е. Отличават се с голямото съдържание на калций и фосфор, които за необходими за костния растеж. Тези морски дарове съдържат също много магнезий, който е нужен за нервната система. Всички морски продукти съдържат йод. Той е изключително необходим за правилното физическо и нервно-психическо развитие.

Кога се въвежда рибата и принципип на захранване с риба?

Въпреки че е много полезна, рибата се смята за потенциално алергизираща храна. Рибата се дава 2-3 седмици след въвеждането на месото. Започва се с минимално количество - до една чаена лъжичка рибно пюре. Детето се следи за алергични реакции - обриви по кожата, повръщане, коремни болки, диарични изпражнения. Ако всичко е наред, постепенно се увеличава количеството. Желателно е рибата да се предлага на обяд, веднъж седмично, докато се стигне до порция от 100-150 грама рибно пюре. Добре е да се започне с постни риби - треска, бяла риба, хек.