Blevit Laxante за запека при кърмачето

Запекът е втората честа причина за притеснение от страна на родителите. Състояние, което се причинява от различни фактори, зависещи от:
  • възрастта на детето
  • начина на хранене
  • различни заболявания на храносмилателната система и начина им на лечение
За запек говорим тогава, когато бебето не се е изхождало повече от 48 часа, изхожданията са твърди и сухи, изхождането е болезнено и трудно, много често при малките бебета се съпровожда с плач.
Прието е, като единствен критерий за запек да се приема честотата на изхожданията.

На какво да обърнете внимание:

В периода на адаптация на храносмилателната система дори и при деца на естествено хранене може да се наблюдава запек. Причината е, че храносмилателната система не е достатъчно зряла, червата на новороденото са по-дълги, с намалена перисталтика. Бебетата до 6-ия месец се изхождат без усилие. При наличие на запек в този период, изхождането е трудно, съпроводено с усилени напъни от страна на бебето. В периода на адаптация и при бебето до 3-ия месец, изхожданията са почти след всяко хранене, след което намаляват постепенно до 4-ри на ден, а при децата над 6 месеца по 2-две на ден. Ориентация за запек в този период трябва да бъде вида на изхожданията. Нормално те трябва да са кашообразни, в достатъчно количество.
При бебета на естествено хранене, много рядко се наблюдава запек. По-често се наблюдава при бебета, които се хранят с адаптирано мляко, ранно захранване,
рязката смяна на естественото хранене с изкуствено. Възможно е запека да бъде причинен от неправилно разреждане на адаптираните млека, различната по вид и количество лактоза в квасеното мляко, липсата на бифидугенен фактор в адаптираното мляко и не на последно място развитието на алергична реакция към белтъка на кравето мляко.
Внимание: Не бъркайте запека с т.нар. "гладен запек", когато след 48 часа детето изходи малко количество с рядка консистенция. В тези случаи причината е недостатъчен прием на храна.
Независимо каква е причината за запека, тя трябва да бъде открита и проблема трябва да бъде профилактиран.

Какво можем да направим?
  • Ако бебето е на естествено хранене: спазване на правилен хранителен режим на майката, включване в менюто храни богати на целулоза и фибри.
  • Ако детето е на изкуствено хранене: смяна на адаптираното мляко, включване на специални адаптирани млека за профилактика и преодоляване на запека (Blemil Plus AE).
  • Ако бебето е над 4 месеца, включване в диетата му на специално разработените за профилактиране на запека каши Blevit Plus GAMA SuperFibra.
  • Включване на чай против запек Blevit Laxante, който може да ползвате при запек на бебето още от първия месец, а ако се налага може да изпитате действието му още по време на бременността. Разработен е на базата на екстракти от сливи, тамаринд и киви. Blevit Laxante осигурява диетични фибри, с което спомага за нормализиране на чревната перисталтика и облекчаване на запека. Съдържа органични киселини, които благоприятстват хидратацията на изпражненията, омекотяват ги и улесняват дефекацията.
  • Масаж на коремчето
  • Медикаменти – само по лекарско предписание.
Допълнителна информация за Blevit Laxante ТУК