Baby Finger Foods


До този момент храненето на бебето е отговорност на мама. Но в периода между 6-ия и 9-ия месец, малкото човече ще започне да прави това на негова собствена отговорност. Може би сте забелязали, че бебето ви проявява интерес към храна, която вие ядете и дори си търси. Това е един от признаците, че бебето е готово за захранване. Когато бебето започне да си търси от вашата храна или самичко да си взима от нея, докато е с вас на масата, то прави първи стъпки към самостоятелно хранене. Установява, че освен мляко, пюрета и каши, има и други нови вкусове с различна консистенция от до сега познатите.

Раплей заместник - програмен директор на УНИЦЕФ работи от дълго време в областта на детското хранене. Поставя основите на захранване водено от бебето и хранене с пръстчета. Според Раплей "бебетата трябва да започнат с твърдите храни, след като те са в състояние да се хранят сами", с други думи: след като бебето може да пъхне парченце ябълка в устата си без родителска помощ.

Това обикновено се случва около 6 месечна възраст.



Шестият месец е момента, в който е препоръчително да се даде възможност на бебето да се храни самичко с помощта на своите пръстчета. На тази възраст повечето бебета са развили фини двигателни умения - способни са да правят малки прецизни движения. Това включва и вземането на храна. Може би сте забелязали, че вашето бебе може да държи в ръцете си, между палеца и показалеца малки предмети като в "клещи". В началото захващането е малко тромаво, но впоследствие става майсторски добре развито.

Позволете на детето си да се храни само. Въпреки че все още ще прибягвате до помощни средства като лъжичка или шише с биберон, насърчавайте храненето с пръстчета. По този начин ще помогнете да детето си да развие самостоятелни хранителни навици.
При храненето с пръстчета използването на прибори се случва на малко-късен етап. Когато бебето се храни със собствените си пръстчета, то се научава да контролира какво и колко да изяде. Понякога бебето ще предпочита едни храни, друг път други, понякога ще яде, понякога ще си играе, но това е част от процеса за научаване и самоконтрол. Дори и най-малките могат да покажат кога са гладни, така че нека да им помогнем да се научат, да разпознават и реагират на тези сигнали.

Какво да предложим?

Храните, които се предлагат за хранене с пръстчета трябва да бъдат мекички и да са нарязани на парченца, които бебето лесно може да вземе.
Възможностите за избор са много: банани, макарони, пилешко, тиквички и т.н.

Преди да започнете с храненето с пръстчета, трябва да си зададете няколко въпроса:
- Може ли да се стопи в устата? - някои сухи зърнени храни и бисквити се топят много бързо. Избирайте бисквити, които бебето лесно ще може да "сдъвче".
- Добре ли е сварено? - желателно е по твърдите плодове и зеленчуци да се варят малко повече от обикновено, така че бебчо да не се затруднява.
- Може ли да се дават естествено меки храни? - извара, сирене, кашкавал са подходящи за хранене с пръстчета.
Колко трябва да бъдат големи парченцата ? - размерът на парченцата трябва да бъде съобразен с вида на храната. Ако е месо, то тогава трябва да бъдат по-мънички, а ако е плод или зеленчук може да са с по-голям размер.
Може ли да се дават храни с кашава консистенция? - да може, това което ще се случи е, че и бебето и всичко около него ще бъде "нахранено".

Ако забележите, че детето не обича дадена храна, не я натрапвайте, а я предложете малко по-късно. Децата естествено бавно приемат новите вкусове и храни. Например има деца, които отхвърлят месото, а други морковите. Въпрос на вкус, но не се отказвайте, помолете детето след време като предложите и нов начин на нарязване. И не забравяйте, че въвеждането на нова храна може да отнеме повече от 10 дни.

Храненето с пръстчета е забавно и занимателно за детето, но има няколко неща, които трябва да спазвате:

- избягвайте да давате твърди храни на бебето;
- избягвайте да предлагате храни, като грозде, череши, Чери домати
- избягвайте да давате големи парченца
- НИКОГА НЕ ОСТАВАЙТЕ ДЕТЕТО БЕЗ НАДЗОР!


Представянето на Baby Finger Foods в Happy Mums , Велико Търново може да видите ТУК