Шоколади, вафли и други лакомства


Всички шоколади, вафли, бонбони и други детски лакомства са източници на голямо количество калории от прости въглехидрати и мазнини (нерядко с високо съдържание на транс-мастни киселини за вредния ефект, на които не се говори достатъчно), както и задължителните консерванти, ароматизатори, оцветители, емулгатори и т.н.) все съставки, които не се вписват в нашето разбиране за пълноценно и здравословно хранене. Същевременно тези продукти в повечето случаи не съдържат кой знае какви количества полезни компоненти, които да компенсират вредите. Изключваме черния шоколад в умерени количества.

Вероятно на много майки ще се стори назадничав нашият съвет по-рядко да купуват готова и многократно обработвана храна и по-често да се развихрят в кухнята. Изключението е за промишлено произведените храни за кърмачета, които са с гарантирано качество и състав и са подложени на изключително строг контрол в целия свят, включително и у нас.

Посланията, с които ни облъчват отвсякъде са с противоположен смисъл (спомнете си рекламата за баниците, които помагат на домакинята да открадне време за себе си; за "лесните" супи, пълни с витамини и всякаква "благодат" ... да изреждаме ли още?!).
Да, готвенето на домашна храна е времеемко, понякога уморително, за някои досадно, а често резултатът струва и повече пари, отколкото полуфабрикатите от рафтовете на дискаунт-магазините. Вярваме обаче, че в дългосрочен план усилието се отплаща.

/магистър фармацевт Теодора Зехирева/