Употреба на хранителни добавки, витамини и билкови препарати при бебета и деца


Противно на ширещата се заблуда, че хранителните добавки и билковите препарати не могат да увредят здравето ни, на експертите отдавна е известно, че тези продукти съдържат компоненти с биологично действие, които могат да имат вредни ефекти и токсичност и да си взаимодействат с приеманите лекарства. Освен това помощните вещества, както при лекарствата, така и при хранителните добавки също могат да създадат проблеми (да имат токсичност, алергенност и т.н.).

Нашето мнение е, че на правилно хранените бебета и на деца до 2 годишна възраст не е добра идея да се дават каквито и да било хранителни добавки и поливитаминни състави освен изрично назначените от компетентен и добросъвестен педиатър. Професионалният съвет на Вашия фармацевт, особено ако той има допълнителна квалификация по хранителни добавки, също може да е от полза.

За по-големите деца е допустима разумната употреба на мултивитаминни и билкови препарати. Лекарят или фармацевтът отново са тези, които ще Ви помогнат да се ориентирате в морето от търговски марки.

Задължително е обаче родителите непрекъснато да разширяват познанията си, като ползват надеждни източници на информация и търсят компетентни съветници.

/магистър фармацевт Теодора Зехирева/