Млека за кърмачета

Понякога кърменето е неуспешно. Към храненето на бебето трябва да се добави мляко за кърмачета (смесено хранене) или да се премине изцяло към хранене с млека за кърмачета.

Основните типове млека

На основата на краве мляко: произвеждат се от краве мляко, преминало през специална обработка, за да наподобява майчината кърма. Така се постига оптимален баланс на хранителните вещества.

"Млека за кърмачета" е новото наименование на храните за кърмачета, произведени изцяло на базата на белтъка от краве мляко и подходящи за новородените до 6 месечна възраст. "Преходни млека" са новите наименования на храните за кърмачета, произведени изцяло на базата на белтъка от краве мляко и са подходящи за деца над 6 месечна възраст.

На основата на соя: соевото мляко може да бъде вариант, когато се налага от диетата на бебето да се изключат животинските протеини. При деца с алергия към белтъка на кравето мляко.

Специални млека за кърмачета: това са млека, в които една от главните хранителни съставки (протеин или въглехидрат) е заместена с подходяща алтернативна. Те се изписват от лекар и не бива да се приемат без лекарска консултация.

Млеката за кърмачета и преходните млека са доближени по състав до майчиното мляко и така осигуряват нужните хранителнителни вещества. За да имат оптимален състав, млеката за кърмачета се обогатяват допълнително със съставки необходими за правилния растеж и развитие. Те са обогатени с: желязо, омега-3 и/или омега-6 мастни киселини, докоза-хексанова и арахидонова киселини. Проучванията показват, че мастните киселини имат благоприятно въздействие върху развитието на нервната система, мозъка и зрението на кърмачето. Допълнително се добавят и витамини, пре- и пробиотици.

Когато бебето се храни с мляко за кърмачета, не е препоръчително да му предоставяте само да определя количеството.Това създава риск за прехранване с последствие за здравето.
Препоръките за хранене на бебето с мляко за кърмачета са: храненето да бъде под режим съобразен с възраста на бебето, да има нощна пауза и допълнително оводняване. Като правило за хранене с мляко за кърмачета, приетото количество не трябва да надвишава 1 л за 24 часа.