Захранване на бебето

Захранването е процес на постепенно включване в диетата на бебето на полутечни храни (пюрета, каши) като по този начин се замества млякото.
До 4 месечна възраст майчиното мляко напълно осигурява необходимите на организма енергия и хранителни вещества. След тази възраст енергийните нужди на кърмачето се повишават и е необходимо да се добавят и други храни.

Защо бебето трябва да се захрани ?

1. След 4 - тия месец, организма на бебето започва да се развива много динамично. Между 4 и 7 месец, храносмилателната система на бебето започва да се развива много бързо и започва да секретира повече имуноглобулин А (има отношение, към появата на алергия), започва да пропуска избирателно веществата, които достигат до кръвоносната система. През този период започва и отделянето на слюнка, която не винаги е признак за поникването на зъбки, които понякога се появяват месеци по-късно. Ролята на слюнката е да постави началото на храносмилателния процес и да започне да разгражда храните още в устата. Така тя подпомага смилането и усвояването им от организма. Преди бебето да навърши 4 месеца, организмът му не може да се справи с потенциалните алергени и рискът от алергия е много по-висок. Според Световна здравна организация, захранването може да започне след навършени 4 месеца, но се препоръчва да се изчака бебето да навърши 6 месеца. За да се задоволят хранителните нужди на бързо растящия организъм, след 4 – тия месец бебето трябва да се захрани, като се препоръчва първата храна да е зърнена – каша без глутен или зеленчуково пюре.
2. Възпитателни аспекти на захранването – придобиване на нови умения. Повечето бебета са изключително доволни, когато им се позволи да държат лъжичката сами и след това получат „Браво” от мама.
3. Функционални аспекти
4. Социално – икономически аспекти

Готово ли е Вашето бебе за захранване?

В случай, че бебето Ви огладнява 2 часа след последното хранене с мляко, това е знак, че само то не му е достатъчно и може да опитате захранване (въвеждане на твърда храна) с каша или зеленчуково пюре. Захранването може да започне в интервала от четири до шест месечна възраст на бебето. Трябва да се отбележи, че не всички бебета са готови за тази промяна по едно или също време от развитието си.
Преждевременното въвеждане на твърди храни може да предизвика алергични реакции. За да имате успех с въвеждането на новата храна е необходима и известна зрялост на храносмилателната система на бебето. До четири месечна възраст тя не е готова да приема друга храна, освен млякото (кърма или адаптирано). Преди да пристъпите към захранване се консултирайте с Вашия лекар. Предлагаме Ви няколко акцента при наличието, на които бебето може би е готово за захранване:
  • То може да седи само;
  • Може само да взема предмети и да ги слага в устата си;
  • Гледа Ви как се храните и проявява любопитство;
  • "Иска си" от Вашата храна (като издава звуци и гледа настойчиво как се храните);
  • Отваря широко уста, когато ви вижда да отваряте уста по време на хранене и Ви имитира как ядете;
  • Може да показва и да "си каже". Около 6-месечна възраст бебетата могат да поискат храна, като посегнат към нея или да я откажат, отвръщайки глава настрани. Понякога може да не разберете какво иска да каже бебето Ви. Тогава му предложете храна, но не го насилвайте ако не я иска;
  • Бебето ви се струва гладно, скъсява интервалите между храненията и няколко дни на често кърмене не помагат. (Обикновено, ако става въпрос за период на по-интензивен растеж след 3 до 10 дни кърмата Ви се увеличава и задоволява нуждите на бебето).

Принципи при захранването:

1. Новата храна се въвежда на възрастта, на която е препоръчано това да стане. Прекалено ранното или прекалено късно въвеждане имат негативни последици;
2. Детето трябва да е напълно здраво. Не се въвежда нова храна, когато детето е болно;
3. За да се следва нормалната схема на захранване, физическото развитие на детето трябва да е в норма. Ако има някакви проблеми, е възможно отклонение от обичайната схема на захранване;
4. Не се въвеждат две храни едновременно. След като детето свикне с една храна, трябва да минат поне 1-2 седмици, докато се въведе втората;
5. Постепенно се увеличава количеството.

Как се захранва?

Новата храна се въвежда постепенно. Започва се с 6-7 лъжички, докато не се стигне количеството, с което се замества съответното млечно хранене. След което поне една седмица детето яде пълната доза. Едно уточнение: Децата свикват с различните храни по различен начин. По правило почти всички деца най-бързо свикват с кашата. Сравнително трудно е свиването с цяла порция зеленчуково пюре. Има и една малка част, които най-трудно възприемат попара. Запомнете: Насилие не бива да има. По-добре малко да забавите захранването – вместо една седмица, да отнеме десетина дни. Добре е да захраним бебето с готова храна – каша или пюре, а не с домашно приготвена. Това се препоръчва, защото в готовите пюрета качеството на продуктите е гарантирано (или поне би трябвало да бъде).
Ред на въвеждане на храните
Когато детето е напълно здраво и се развива физически добре новите храни се въвеждат в сления ред:
  • Зеленчуково пюре или Зърнена каша (4-5 месец);
  • Млечно-плодов кисел (каша с плод, плодове пюре със зърнена съставка) дава се две седмици след въвеждането на зеленчуковото пюре;
  • Пюре с месо се дава през ден (6-7 месец) виж таблицата;
  • Попара със сирене в началото на 8-мия месец;
  • Бульон от 8 месец, по-късно може да се дава и супа;
  • Твърдо сварен жълтък - 7 – 8 месец, започва се с четвъртинка и постепенно се увеличава количеството.

Не забравяйте: Целта Ви е да започнете да давате на бебето храни, различни от кърма, не да го тъпчите с тях!